Glädjen är en fjäril


Det börjar krypa upp spirande gräs ur gräsmattorna och knopparna på träden börjar brista. Snart ska jag ligga på mage i en bädd av gräs och strila stråna mellan mina fingrar, men tills dess klappar jag min fikus. Allt ordnar sig.Vitsippor.

2 stycken kakor. En bukett vitsippor. Punkt.

Flexibilitet

Jag hörde en påa på P1, kanske var det för Studio Ett. Om jag inte hörde fel arbetar svenskarna så mycket övertid att det motsvarar 100 000 heltidsjobb. Eftersom jag själv aldrig har haft ambitionen att arbeta 40-timmarsveckor, även om jag antagligen kommer göra det (och kan tänka mig det också) var min första tanke Ha! Vad är det jag alltid har sagt! Vi borde jobba kortare men fler! och firade med att hälla upp ett glas mjölk. Min huvudorsak till att vilja arbeta till exempel 30-timmars arbetsvecka är att jag blir galen på när mitt liv känns inrutat. Jag vill kunna vara flexibel HÄR och NU. Och framför allt vill jag kunna göra något annat av tiden då jag inte är på jobbet. Vara deltidsskribent, deltidsfårfarmare, deltidshantverkare, deltidsledig, you name it.

Men, när mjölkglaset började närma sig tomt, så kom jag på att jag kanske helt enkelt bara är jäkligt feg. Att jag tror att jag kommer vilja slippa ifrån det jobbet som jag utbildar mig till just nu för att kunna göra allting som jag egentligen brinner mycket mer för, det kanske snarare tyder på att jag inte vågar utbilda mig i det som jag egentligen är intresserad av? Det finns säkert många som arbetar övertid för att de måste, men tänk alla som arbetar övertid för att de helt enkelt vill. Jobbet kanske är deras hjärtebarn som de gärna unnar all tid i världen. Då är det ju inte ett dugg synd om dem, och man kanske inte alls kan säga att någon arbetslös lika gärna hade kunnat få jobba alla timmar 40+ istället för att Greta eller Bert ska sitta och gotta sig i allt arbete de får arbeta med. Gretas och Berts jobb kanske är jobb som bara Greta och Bert kan göra för att det är just deras jobbebis.

Det blev en hel del för mig att tänka på: 1. Är jag feg? 2. Vilken skulle vara min jobbebis? 3. Är det bra eller dåligt att vissa arbetar större delen av sin vakna tid, medan andra inte får arbeta något alls? Efter ännu ett glas mjöl kom jag fram till följande: 1. Ibland. 2. Ingen aaaaning. 3. F l e x i b i l i t e t. Jag vill ha större valfrihet och det är ett larvigt problem att vissa arbetsgivare vägrar ge deltid medan andra vägrar ge heltid.  Jag vägrar tro att människor arbetar effektivt när de själva får välja hur mycket de kan och vill arbeta. Den enkla lösningen heter: Flexibilitet.Ojsan!

Men åh. Jag hos mamma och pappa på landet och tänkte ta vackra bilder och skriva långa blogginlägg. Så lämnade jag min dator hemma. Ojsan!Ljusa vår


Jag som har brukar beklaga bristen på dagsljus i min lägenhet har fått så jag tiger. Vårsolen gassar in genom fönstren och trollar fram såväl damm som nosavtryck på fönsterrutan, och jag passar på att tina mina kalla knän i solstrålarna som vilar i soffan.


Några tulpaner på köksbordet spricker precis ut. På marken utanför fönstret ligger lite smältande aprilsnö som föll i natt. Himlen är blå.

Välkommen våren!Garderobsfynden


Igår och idag städades alla hushållets garderober ur. I flytten stuvades mest saker in både här och var, och medan vissa används frekvent och har fått nya platser har andra bara sjunkit längre och längre in i gröten längst in i hörnen. Det har skänkt ett visst mått av huvudvärk de senaste månaderna, och den här städningen var verkligen en sann katharsis! Den innebar också en hel del spännande fynd! Bland annat hittade jag en burk redbull och en trasig skomakarlampa längst in i gröten. Så himla bra att ha!Masthuggs- och museumsfredag

Jag har haft en så otroligt bra helg. Den började i fredags med vegetarisk, indisk lunchtallrik på favoritstället och ett besök på Göteborgs Stadsmuseum tillsammans med Daniel där vi bland annat tittade på film om och bilder av det gamla Masthugget som i revs på 60-talet. Utställningen var mycket mindre än jag trodde, men miljöerna på bilderna var så otroligt fina! Hur det var att faktiskt leva i en gammal dragig och trång lägenhet - det är en annan femma.Att ha museer i Göteborg som har fri entré för oss under 25 är en svinbra grej! Vi kan gå in gratis på bland annat  Stadsmuseet, Naturhistoriska, Röhsska, Världskulturmuseet och Konstmuseet. Med ett flexibelt studentschema kan man dessutom passa på att gå dit på vardagarna när det är nästan tomt.

Efter att ha köpt gardiner, bordslöpare och lackskor handlade vi mat och slarvade oss hemåt i spöregnet. Vi hade bråttom hem för att feja boningen och fräscha upp oss eftersom några av Daniels klasskompisar kom hem till oss på middag. En underbart god svamp- och räkrisotto - dränkt i vitt vin - stod på menyn tillsammans med en bön- och nötterströsslad sallad. Så synd att jag inte hade kameran framme! Kvällen avslutades med ett parti Gin Rummy och hemgjord krusbärslikör.

En perfekt fredag, från morgon till kväll. Åh vad jag behövde det.Bästedagen

Idag är en sån där dag som man lever för att längta efter. Jag ska:

Boka en efterlängtad tågbiljett

Gå på Stadsmuséet

Köpa strumpbyxor att ha på bröllop

Köpa/hitta på presenter

Hjälpa Daniel att prova frack och skor

Äta lugn hemmamiddag med Daniel

Plugga ikapp (äntligen!)

Spana efter nya gardiner och eventuellt sy gardiner


Sen är väl frågan hur mycket av det här jag hinner, men tänk ändå. Allt det jag kommer göra idag är roligt, roligt, roligt! Och klockan 15.03 är det Spanarna i P1.
Jag tror jag smäller av.Den tänkande hunden


Det är inte svårt att vara hundvakt. Åtminstone inte åt en intellektuell tax som med tankfull blick spejar ut över Göteborg och funderar på världsfreden. Eller skator. Jag tror att det är det första.Omväxling förnöjer


I år var jag inte med på påskmiddagen hemma hos Daniels farmor och farfar, men jag fick höra att det fanns ett väldigt sött påskägg och väntade på mig där. Efter en tågresa kom det till lägenheten i Göteborg, och det var verkligen ett väldigt sött, grönt och framför allt näpet litet påskägg.


Det som var inuti var också sött! Nu ska jag inte äta godis på år och dagar, jag är så less på'et efter att ha hinkat i mig påskgodis i dagarna fem. Nä, nu går jag över till småkakor istället.

Omväxling förnöjer, som det brukar sägas.Glada färger


När jag kom hem från påsklovet möttes jag av en svinkall lägenhet, döda tulpaner och glas i vackra färger. Man kan säga att en av sakerna vägde upp de två andra, som kanske var snäppet deppigare.


Iittala-ljuslyktorna fick jag när jag konfirmerade mig eller något sånt, den rosa vasen är munblåst i glashyttan i Kosta och den gröna ljusstaken är andra hand från Nybro Glasbruk.En stor chai latte, tack!


Jag är så sjuk så det flödar snor mest åt alla håll och kanter. Det i kombination med att jag sitter fastspikad framför skrivbordet och pluggar elnätstentor gör att läget helt enkelt är ultimat för en stor, god och hemgjord chai latte.


I ärlighetens namn vet jag inte riktigt vad som räknas som en äkta chai latte, men jag gör min genom att värma mjölk i en traktörpanna under vispning så att den blir skummig och fin. Samtidigt låter jag lite vitt chai-te stå och dra i kokhett vatten i muggen som jag ska blanda chai latten i. När teet har dragit klart tar jag bort tepåsen och tillsätter 1-2 msk syrup med smak av chai-te. Slutligen tillsätter jag mjölken och pudrar lite farinsocker över skummet.

Jag brukar dricka min chai latte med sugrör och riktigt gott är det om det är så sött att det ilar i huvudet. Men föga nyttigt.Pelargonmolnet

Jag har köpt en pelargon. Den blommar så mycket att den ser ut som ett rosabefläckat moln i fönstret i arbetsrummet, och ingen krukväxt jag haft har gjort sig så fint mot en typiskt Göteborgskt gråmulen himmel. På Landala torg vet de med andra ord hur man säljer fina pelargoner.


Nagellacket är mitt favoritröda minilack London från Mavala, och kommer inte alls till sin rätt på den här bilden.
En liten enkel tulipan


Det har blivit vår. Påsken har kommit och gått. Så mycket (bra!) saker har hänt i mitt liv att jag knappt orkar tänka på det utan att bli alldeles matt. Det allra bästa måste vara att jag har lagat kåldolmar för första gången, och det var så gott att jag nästan såg livet passera i revy.

Någon kanske har noterat att det har varit helt dött och tomt här i snart en månad. Jag vill säga förlåt till alla er som tröstlöst varit inne och kikat efter nya inlägg, för jag kunde ju faktiskt ha berättat att jag hade en väldigt hektisk period. Men jag trodde att jag skulle ha tid att skriva nya inlägg om någon timma, nästa dag eller bara... sen. För första gången förstår jag powerkvinnor som Ebba och Clara när de klagar över lyxproblemet att ha för mycket idéer som vill förverkligas, men jag ska försöka att prioritera smart och roligt.

Men nu: vår och nya ryck! Jag ska försöka spara ihop till en ny kamera eftersom min förra damp i ett stengolv när vi var i London och jag inte ens har lyckats överföra bilderna från den resan än.
Nu är jag nämligen gaaalet peppad på att blogga igen!RSS 2.0