Frédy Girardets citrontårta

Det är spännande när en sur frukt som citron blir en söt och solgul tårta. Överlag är citrusfrukter oförtjänt bortprioriterande i desserter, med lite öm kärlek blir de söta som vilken jordgubbe som helst. Frédy Girardet är en schweizisk kock som lär ha fattat det och bakat ihop den här citrontårtan.


Obs! Serveringsförslag!

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 knivsudd salt
125 g smör eller margarin
1 litet ägg

Fyllning:
3 ägg
1 äggula
3 citroner
1 apelsin
1,5 dl vispgrädde
1,75 dl strösocker

Garnering:
1 citron
3 msk florsocker
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Om man gör pajdegen för hand blir det bäst om man först blandar de torra ingredienserna, hackar i smöret och sedan försiktigt nyper ner ägget tills man har en grynig massa (pajdeg är nästan alltid lättare att göra i matberedare). Låt degen vila i kylskåp i ett par timmar.
3. Pressa ut degen i en form med löstagbar botten (minst 24 cm i diameter!), nagga i botten och staga upp kanterna med en krage av aluminiumfolie. Förgrädda i 15 ca minuter, sänk sedan ugnen till 180 grader.
4. Pressa saften ur fyllningens citrusfrukter. Vispa samman med övriga ingredienser och häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda 30 minuter eller tills dess att pajen har stelnat.
5. Filéa den kvarvarande citronen och lägg dem i ett fint mönster på pajen. Sikta över lite florsocker och ställ in pajen i ugnen på grilleffekt tills ytan fått en lätt brun ton. Passa pajen, ytan bränns fort!
Tårtan är finast på fat med lättvispad grädde som du smaksatt med en knivsudd äkta vanilj, droppa över några hallon eller annan god frukt. Ät!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0