Äppellimpa

För någon månad sen fick jag ju en jättelast vinteräpplen från trädgården hemma hos mamma och pappa. Eftersom de inte är så goda att äta som de är, och dessutom är helt enorma har jag försökt baka upp dem, och igår var det äppellimpa som stod på schemat. Inspirationen fick jag från ett recept jag läste i Buffé.

Jag använde:
25 g jäst
5 dl vatten
3/4 dl honung
salt
2 rivna äpplen
7 dl rågmjöl
3 dl vetemjöl special
8 dl vetemjöl

Jag smulade jästen i en bunke och rörde sedan ut den med det fingervarma vattnet. Honung och salt åkte i byttan, likaså äpplena.

Efter att jag tillsatt en större del av mjölet var degen fortarande riktigt kletig men jag lät den jäsa i 1 timma, tillsatte lite mer mjöl vid utbakning och formade två limpor.

Dessa fick sen jäsa på en plåt i 40 min innan jag satte in dem nederst i ugnen som var 250 grader varm. Direkt när limporna var insatta sänkte jag värmen till 225 grader och lät limporna stå tills de lät ihåliga när jag knackade dem i botten, 30-35 minuter ungefär.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0