Fram med brösten, in med tårna, här kommer en maktfaktor att räkna med!

Jag har alltid tänkt på det som så trendigt kallas bloggosfären som någon sorts avstamp från . En tydlig skiljepunkt i den moderna historien, med ett före och ett efter. Vi vet ju att bloggandet innebär en ny och spännande möjlighet att uttrycka en åsikt och bilda opinion, inte minst för den lilla människan (the small people, som Carl-Henric Svanberg så fint hade uttryckt det). Det är i själva verket något helt fantastiskt i vår strävan efter ett sant demokratiskt samhälle. Och spännande är ju att den hälft av mänskligheten som traditionellt sett har varit lite mindre än den andra hälften - den kvinnliga delen av befolkningen - har fått ett forum att ta plats på precis samma villkor som männen. Kvinnorna släpps ut på grönbete, startar otaliga bloggar och blir - även detta ett alltför väl använt uttryck: En maktfaktor att räkna med.

Och det blir en massa avundsjuka och ogina människor
som misstycker, såklart. Om man som jag läser Underbara Claras blogg så serveras man exempel på annat av hur hon drabbas av deras stela föreställningar och hets att hitta brister hos människor som lyckas. Men de kommer alltid att finnas, de där misstyckarna. De som blir arga på att Clara bloggar om kakor eftersom det spär på rollerna, men ger blanka fan i när Per Morberg lagar lyxig mat med fina viner av djuren han själv skjutit, enligt machomansrollen gånger tusen. Säg mig, vad gör Morbergs agerande bättre? Och, måste någon av dem agera fel överhuvudtaget? Nej, de kan så mycket, de kvinnliga bloggarna. Vem bryr sig om det är mode eller inredning de lever på, de skapar karriärer och når ut till en stor skara människor. Fantastiskt!

Men, kära kvinnfolk ute i stugorna, ja, för här kommer såklart ett men. När ska vi sluta stå med tårna inåt och lite blygt titta ner i backen och vifta med urringningarn och pluta med läpparna och allt sådär lite försiktigt, gulligt och flickigt. Nej, det är väl egentligen inget fel att klä sig lite urringat, eller att försöka var söt. Ni framgångsrika bloggare, med era karriärer borde ni stå rakryggade med blicken uppåt och visa upp era outfits, och sträcka fram kakfaten med öppen, stark famn. Vi kommer att tycka om er ännu mer om ni ser stolta ut och självsäkra ut än om ni försöker kråma er fram till oss. Jag vet hur svårt det är, jag faller lätt in att försöka se mer söt än trevlig och kompetent ut eftersom det är lite lättare att slippa undan jantelagar och sånt trams då. Men kom igen nu, vi måste försöka våga ta plats! Vissa kan och törs, och det är bara för oss andra att välja rätt förebilder.



Idag har jag skrivit om , , , och . Följ mig?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0